Wolfgang Plagge: Kammeroperaen Kølfogden

For en glede! For en gave til oss på Røros!

Av Eiliv Grue

Forsidebildet til Eiliv Grues bok om kølfogden Hedström

Det utrolige skjer: Enda en Falkberget-tekst er blitt opera. Den verdenskjente, sprudlende og glitrende musikeren og komponisten Wolfgang Plagge har skapt verket. Og det er grunn til dobbel glede, for Plagge bygger operaen utelukkende på Falkbergets originaltekster. Med sin nye opera, pløyer Wolfgang Plagge svært dypt i Falkbergets gedigne verk, Nattens brød. Hans evne til å trenge inn i et av de store mysterier i litteraturen, er bemerkelsesverdig og overgår hva litteraturforskere synes å ha fattet av Kølfogdens rolle i Falkbergets diktning.

Det vi får oppleve i Bergstaden Ziir under Vinterfestspill 2020, er første del av noe langt større enn en kammeropera. Plagge røper at dette er begynnelsen på en fullstendig (helaftens) opera. Ja, om så er, har Nattens brød stoff til en hel operasyklus! Lørdag 14. mars er derfor begynnelsen på noe stort!

 Å skape en ny opera, krever enorm innsats. Så langt, har Wolfgang Plagge bevist at han har kapasitet, både til å skape enestående musikk, og til å trenge inn i de innerste og skjulte tanker i Falkbergets diktning og filosofi. I det han skaper, viser han en respekt for Falkberget, som vi kan forundres over og som det står stor respekt av!

Plagge er en dyp beundrer av Falkbergets forfatterskap og vet mye om hans diktning. Han ser at Falkbergets diktning rommer skatter som er tidløse, aktuelle og gjenkjennbare på tvers av tid, kulturer og hudfarger. Han ser at hans diktning rommer budskap som skinner og er minst like aktuelle i vår tid som da de ble skapt. Han innser at Johan Falkberget er den dikteren fra 1900-tallet som ikke går ut på dato.

Vinterfestspill i Bergstaden fortjener stor ære for sitt engasjement. De har engasjert sangere og musikere i verdensklasse, med Øyvind Gilje som kunstnerisk leder!

Tidligere er Falkbergets tekster gjenskapt i teater, film, musikaler, bøker mv. Den fjerde nattevakt og Eli Sjursdotter, er alt blitt opera eller kammeroperaer. Nå har vi fått en ny opera – Kølfogden.

Det er grunn til å heise flagget og lage stor fest på Røros! Det er stor grunn til å glede seg over at det skjer hos oss!