Gratulerer med dagen, Johan!

«Johan Falkberget så det som sitt livs store litterære prosjekt å skape et varig minnesmerke over de mennesker som gjennom sitt arbeid la grunnlaget for et levedyktig samfunn på fjellet. Det er godt i samsvar med at hans største innsats som samfunnsbygger ble en kamp livet igjennom for å redde Kobberverket og dermed hele distriktet fra nedbygging og undergang.»

Dette sitatet er fra Sturle Kojens biografi, Johan Falkberget – forteller og stridsmann, og det viser den innsatsen Falkberget la i å hjelpe Røros-samfunnet i sin samtid. I ettertid vet vi at han lyktes godt i å skape et litterært minnesmerke over hardt arbeidende fjellfolk.

I dag feirer vi at det er 140 år siden Johan Falkberget ble født. Vi feiret med eventyrstund på lørdag, med åpen dag på Ratvolden i går, vi feirer med nedlegging av krans og foredrag på biblioteket i dag, med visning av Falkberget-relaterte filmer onsdag, torsdag og lørdag og med festforestilling av Henning Sommerros musikal «An-Magritt» i Røros kjerke på søndag.

Gratulerer med dagen, Johan!

Program for jubileumsuka:

  • Mandag 30 september: Nedlegging av krans på graven 18.30, foredrag om vennskapet mellom Johan Falkberget og Sigrid Undset på Røros folkebibliotek 19.00 ved Carl Lauritz Lund-Iversen
  • Onsdag 2. oktober: Filmvisning på Storstuggu kl. 19.00, «Johan Falkberget. De elendiges advokat»
  • Torsdag 3. oktober: Filmvisning på Storstuggu kl. 19.00, «An-Magritt»
  • Lørdag 5. oktober: Filmvisning på Storstuggu kl. 14.00: «Den fjerde nattevakt»
  • Søndag 6. oktober: «An-Magritt – en konsertforestilling» i Røros kirke