Karolinerna återvänder – sommerens Christianus Sextus-forestilling

Fra Christianus Sextus-oppsetningen sommeren 2015 med miljø

Fire år etter den karolinske dødsmarsjen bryter tretten jämter opp fra hus og hjem, ektefelle og barn, etterkrigsskatter og hunger for å gå den lange veien over Kjølen. Ved Bergstaden skulle en ny kåppårgruve være oppdaget. Flere av dem hadde gått veien før under flyvende faner og skrallende trompetstøt. Hva ventet dem nå?

For den eldste, Tol Olofsson, var det som å dra i krigen igjen, om mulig enda verre. Verst var det å gå fra Gölin – sønnedatteren. Hun var fire år.  Hennes far lå ved Essandsjøen.

Også i sommer, og som alltid den første helga i august, inviterer Røros museums- og historielag til ny Falkberget-forestilling på Christianus Sextus. I år henter oppsetningen tekst fra flere deler av trilogien «Christianus Sextus». I sentrum står karolinerne som, fire år etter å ha overlevd dødsmarsjen over fjellet til Sverige, nå vender tilbake til Røros for å søke arbeid ved de nyoppstartede Christianus Sextus-gruvene.

For sjette gang
Dette er den sjette sommeren at eminente kunstnere via ord og toner tar oss med inn i utvalgte deler av Johan Falkbergets forfatterskap. Hvert år har oppsetningen nytt tema, nytt manus og nye kunstnere – alltid på høyt profesjonelt nivå.

I de beste hender
Lasse Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært vår kunstneriske leder og profesjonelle ressurs. I år er han oppsetningens regissør, og vi møter ham også på «scenen». Kolsrud ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole, deretter ansatt ved Trøndelag Teater og er i dag ansatt ved Det Norske Teatret i Oslo både som skuespiller og regissør. I tillegg har han spilt i flere film- og tv-produksjoner. Han har fått Teaterkritikerprisen og Heddas debutantpris, Radioteatret ærespris Blå Fugl og Nordiska Radio-teaterpriset.

Som litterær konsulent er vi også i år så heldige å ha med oss Eiliv Grue, slik at vi kan være sikre på at Falkbergets tekster blir ivaretatt og presentert på beste måte.

Svensk toppskuespiller
Nytt ansikt «oppå gruven» i år er svenske Samuel Fröler. I Norge er han nok mest kjent for hovedrollen i den populære tv-serien Skjærgårdsdoktoren. Fröler er utdannet ved Göteborgs Scenskola og ansatt ved Stockholms Stadsteater.  Han har også arbeidet blant annet på Dramaten, Svenska Riksteatern og Västmanlands Teater. I tillegg til teaterkarrieren har han gjort seg bemerket i serier og filmer som Den goda viljan, Enskilda samtal, Headhunter, Nobel, Modus, Halvbroren, Saknad, False Witness, Seks som oss og Ved kongens bord. Multikunstneren Fröler har også gitt ut albumet Blunda mig till ljus igen. Vi ser virkelig fram til å få denne dyktige skuespilleren med på laget!

Året for karoliner-markeringer
I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag, og dette markeres over store deler av både Norge og Sverige. Derfor synes vi at det er ekstra interessant at årets oppsetning forteller Falkbergets historie om karolinernes tilbakekomst til Røros. Denne gangen kommer de i fredstid, men krigen har satt dype spor i de to nabofolkene på hver sin side av kjølen.

Sentralt i oppsetningen står karakteren Tol Olofsson, men vi møter også mange av de andre personene vi har blitt kjent med gjennom de tre Christianus Sextus-bøkene.

Markante musikanter – noe slikt har du aldri opplevd før!
Vi ønsker at Christianus Sextus-forestillingene skal by på artister av ypperste kvalitet, slik at Falkbergets makeløse prosa formidles i ord og toner av de aller ypperste på sine felt. I år er det den svenske gruppa Patrask og medlemmer av Røros Sangforening som står for musikken.

Patrask gjenoppliver musikk som har ligget i dvale i flere hundre år. Det gjør de på en humørfylt og utforskende måte som gir musikken nytt liv og et nytt publikum i vår tid. Gruppa framfører musikken sin på instrumenter som er blitt smuglet inn i 2000-tallet fra eldre historiske epoker, eller er direkte importert fra mange forskjellige musikalske kulturer. Blant bandets inspirasjonskilder finner vi så vel spansk og italiensk folkemusikk og tyrkisk gammelpop som halling, klassisk arabisk musikk og frijazz. I snart tjue år har Patrask skapt musikk som flyter fritt gjennom både tid og rom, og som alltid berører. I dag regnes gruppen som en av de mest rutinerte og inspirerende i sin (om enn noe vanskelig definerbare) sjanger. Vi garanterer at denne gjengen vil by på musikalske opplevelser helt utenom det vanlige, og vi synes samtidig at det i karoliner-året 2018 føles spesielt riktig å ha med flere svenske artister.

Røros Sangforening skulle være kjent for mange. Men visste du at dette er et av landets eldste kor, stiftet i 1848? Det vil si at koret i år feirer sitt 170-årsjubileum. Koret, under ledelse av dirigent Lindsay Winfield-Chislett, består i dag av 23 aktive sangere, og en håndfull av disse møter vi på Sextus i august. Koret har et bredt musikalsk nedslagsfelt, fra klassisk mannsangreportoir, via norske og engelske folketoner, til barbershop og drikkeviser.

Vi er sikre på at Patrask og Røros Sangforening sammen vil skape uforglemmelige musikalske øyeblikk under «Karolinerna återvänder»!

Velkommen til Christianus Sextus lørdag 4. og søndag 5. august 2018
Et viktig mål for oss som arrangør er god formidling av Falkbergets tekster, slik at publikums interesse for Johan Falkbergets diktning vil øke. Vi trenger drahjelp fra flere for å få til dette, og vi håper å se deg «oppå gruven» første helga i august. Kanskje kan du også få med deg en eller flere som aldri har sett oppsetningen tidligere?

Da kan du jo lokke med at midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve et enestående samspill mellom natur og industrihistorie, musikk og Johan Falkbergets forfatterskap. Kort sagt: Akkurat dette kan ikke gjenskapes noen andre steder; dette opplever du kun på Christianus Sextus disse to dagene!

Årets forestillinger
Lørdag 4. august kl. 15.00
Søndag 5. august kl. 15.00

Sted:    Christianus Sextus gruve, Orvos ved Røros

Tidligere forestillinger
2013: Klangen av Christianus Sextus
2014: An-Magritt – malm og mannfolk
2015: Bergløitnanten – og den gamle fyrhauer
2016: Over kjölen
2017 An-Magritt – på egen hand

 

Lyst til å vite mer?

www.facebook.com/ChristianusSextusFalkberget
www.christianussextus.no

Billetter kjøper du på ticketmaster.no

Skrevet av Marie Bakås, hentet fra årets utgave av Falkberget-Nytt