Årets forestilling

Årets forestilling på Christianus Sextus byr på en helt ny vri. Denne sommeren byr vi på litterær vandreforestilling i Johan Falkbergets rike, fra Kongens gruve og veien innover mot de gamle gruveruinene av Christianus Sextus gruve.

I 10 år har Klangen av Christianus Sextus blitt arrangert. Lørdag 29. juli og søndag 30. juli møtes vi igjen til forestilling, men denne gangen med en liten vri. Nå skal publikum vandre sammen med fortellere og musikere veien fra parkeringsplassen ved Kongens gruve og inn til Christianus Sextus. Vi begynner fra parkeringa kl 15.00, og underveis stopper vi opp og får vi høre opplesning, musikalske innslag og historisk påfyll.
 
Sanger og musiker Gro Kjelleberg Solli, musiker Olav Luksengård Mjelva, historieforteller Ståle Lund og fortellerne og kulturformidlerne Unni Ryen og Kirsti Sæter vil lede oss i vandring gjennom opplesning, musikalske innslag og historiefortelling. Vel framme ved Christianus Sextus samles vi i amfiet og får mer påfyll av det kunstneriske og det historiske.
 
I år er det romanen Christianus Sextus, med fokus på første bind, De første geseller, som er tematikken for den litterære vandreforestillinga. Der møter vi 13 fattige jämter, skogsfolk og soldater fra Karl den tolvtes hær. Etter at den store nordiske krig (1700-1721) er over, drar de over Kjølen til Bergstaden for å søke arbeid i en nyåpnet gruve. I arbeidet i gruva får de utfolde sitt sanne heltemot. I komikk og tragedie, humor og patos, spøk og inderlighet vokser miljøet og menneskene omkring gruvene fram for oss. De første geseller er første bind i trilogien.
 
Christianus Sextus (1927-1935) er Johan Falkbergets storslagne romantrilogi fra 1700-tallets gruvemiljø på Røros. Selv kom han åtte år gammel til gruven Christianus Sextus som arbeidsgutt. I løpet av 10-15 år gjennomgikk han de forskjellige grader i det tradisjonsrike gamle bergmannsyrket. Bøkene bærer preg av at forfatteren kjenner miljøet til bunns. Samtidig omdikter han inntrykk fra sin egen samtid og smelter det inn i det historiske stoffet.
 
Kr. 250,- eks. avgift.
Kun 100 plasser pr. forestilling. Forestillinga spilles to ganger, lørdag 29. juli og søndag 30. juli kl 15.00.